Suffolk Barn

Renovation

Suffolk barn is a renovation of a traditional cow byre in Whepstead, Suffolk. The byre is located in a Conservation Area and opposite the village church forming part of a group of barns that would have originally belonged to Whepstead Hall. The barn was originally converted into a residence in the 1980s and is an early example of a barn conversion.

The original conversion was unsympathetic, resulting in awkwardly planned space with a series of changes in level that disrupted the flow of the space. The exterior had been partially rendered and the window openings were inconsistent and resulted in a poor connection to the outside.

Design Storey re-planned the interior of the barn to create an open-plan kitchen/ dining / living area, all on one level, that improved the use of space and allowed for openings that framed views to the Suffolk countryside beyond. The building was re-clad in traditional black shiplap boarding that connects the byre back to the other barns in the grouping and its Suffolk vernacular roots.