1950s Cotswold House

This project is a renovation and addition of a traditional Cotswold Stone house into a family house for the c21st century. The house is located in a quiet cul-de-sac, of mid-century homes, just outside the conservation area of Chipping Campden, in the Cotswold Area of Outstanding Natural Beauty.

The brief was to extend the property to create a four-bedroomed dwelling appropriate for a modern family or down-sizer. The property occupies a large corner plot but does not make the most of its aspect and orientation, we therefore suggested switching the focus of the house, by removing the single garage and replacing it with a single-storey kitchen extension to the southwest and creating a large carport and driveway to the north-east. This will engage the under-used south-west garden with the house as well as creating a kitchen/dining/living area that is appropriate for a modern family house. This semi-open plan area is supported by a downstairs snug/office and utility room to create a practical yet striking dwelling. Upstairs, a further two bedrooms and an ensuite will be added above the carport, further alterations include reconfiguration of the staircase and the addition of a large porch.

Our design approach centres around celebrating the mid-century and arts and crafts origins of the existing house. The materials and finishes will be of good quality and well detailed. The two storey extension and porch will be constructed of Cotswold stone under a concrete tiled roof. The single storey kitchen will have a vaulted ceiling and will be clad in handmade tiles referencing the historic roofs of the vernacular agricultural buildings found throughout the Cotswolds.